Zuurkool eigengemaakt

 

Ingrediënten

Zuurkool
  •  5 kilo kool
  •  50 gram zout
  •  Peperkorrels
  •  Plastic emmer

 

Bereiding

 

Neem witte kool en spitskool of savooie kool.

De verhouding is twee wit op een spits of savooie.

Verwijder de lelijke buitenste bladeren en snijd de kool heel fijn.

(niet wassen!)

 

Stamp of kneed elke kilo kool met 10 gram zout tot er flink vocht opstaat en strooi er wat peperkorrels over.

De kool moet onder zijn eigen vocht staan, hierop komt een schone vochtige theedoek.

Een bord wat zoveel mogelijk de bovenzijde emmer afsluit, en hierop een flink gewicht b.v. veldkei.

 

Maak 1x per week  bord en kei goed schoon en spoel de doek uit, controleer op schimmel.

Is de kool droog bovenop voeg dan iets water met azijn toe, (2 deel water 1 deel azijn) Niet door de kool roeren.

 

U kunt tijdens het snijden eventueel een fijn gesnipperde zure appel toevoegen.

De kool koel bewaren, b.v. kruipruimte, of kelder.

De kool geeft tijdens het rijpen een vreemde geur af, dit is normaal.

Na 6 a 7 weken is de kool gebruiksklaar en kan eventueel ook in de vriezer.

 

Succes!

 

  I. Giezen

 

 

Volkstuinvereniging Ons domein Hoogeveen, Volkstuin Hoogeveen, Volkstuinvereniging Hoogeveen, moestuin Hoogeveen, tuinieren Hoogeveen, tuintje huren Hoogeveen, tuin huren Hoogeveen, groenten vebouwen, fruit telen, Volkstuinencomplex Hoogeveen, locatie de weide, locatie krakeel, complex de weide, complex krakeel