Skip to content

Let op! De coloradokever

Coloradokever op bladNu de bestrijdingsplicht sinds 1996 is afgeschaft en we eigenlijk geen strenge winters meer hebben, nemen de coloradokevers massaal toe. De gemiddelde dagtemperatuur komt boven de 14 oC en daar zijn ze dan onze vijanden in hun zwartgeel gestreepte boevenpakjes. En dan moet je erbij zijn!

De vraat door de kevers is nog niet zo erg, maar als de dagtemperatuur 17 oC of hoger is, gaan de vrouwtjes eieren leggen. Tot wel 800 per vrouwtje. Je begrijpt dus, dat je niet lang moet wachten met de bestrijding. Zie je 10 vrouwtjes en hun eieren niet, dan heb je 8000 larven in je aardappelen en die druk je echt niet meer allemaal dood.

Ga door met lezen van "Let op! De coloradokever"

Word bermscout in de gemeente Hoogeveen

Het project Bermscouts biedt Drentse bewoners- en vrijwilligersgroepen de kans om kennis op te doen over bermplanten en monitoring van bermen. Ook is er aandacht voor het herkennen en tellen van insecten in de berm, waaronder dagvlinders.

Bewoners- en vrijwilligersgroepen dragen in groeiende mate bij aan het ecologische beheer van bermen in Drenthe. Bermen worden geadopteerd, ingezaaid en soms ook gemaaid door lokale initiatiefgroepen in samenspraak met de grondeigenaar. Niet altijd is binnen initiatiefgroepen kennis in huis om de bloei en groei van bermplanten structureel in beeld te brengen en daarmee de effecten van het ecologische maaibeheer op de plantengroei te monitoren. Het project Bermscouts brengt daar verandering in en biedt mogelijkheden voor berminitiatieven!

31 mei is er een startdag met uitleg over ecologisch beheer, de taak van de bermscouts (het monitoren van van bermen) ,een veldinstructie en een excursie bermplanten.

Opgave en meer informatie is te krijgen via e.bruulsema@lbdrenthe.nl.

 

 

10 en 11 mei red een fruitstruik ( gratis)

Plant de toekomst van Hoogeveen: Red een Fruitstruik!

Hoogeveen – Op 10 en 11 mei zal een groen spektakel plaatsvinden in Hoogeveen en Elim, waar kinderen (en volwassen kinderen) de hoofdrol spelen in de vergroening van hun omgeving. Het initiatief, genaamd “Red een Fruitstruik”, is een samenwerking tussen Carpe Vitam, IVN Hoogeveen en MeerbomenNu Drenthe. ‘Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoogeveen vanuit het aanvalsplan biodiversiteit.

Op 10 en 11 mei kun je terecht bij het IVN Struunhuus in Hoogeveen.

Op 11 mei kun je terecht bij Carpe Vitam in het knabbelbos in Elim (Carstenswijk 11, Elim). Volg de socials en onlinenieuws want er komen nog meer uitdeelpunten bij. 2 planten per persoon en op = op.

De struiken, variërend van kruisbessen tot rode en blauwe bessen, zijn ongeveer 2-3 jaar oud en biologisch opgekweekt. Ze zijn afkomstig van Land van Ons in Wassenaar, waar een regeneratieve tuinderij, voedselbos en pluktuin genaamd WIJdehorst is gestart.

Ga door met lezen van "10 en 11 mei red een fruitstruik ( gratis) "