Elkaar en onze fruitbomen beter leren kennen…
In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe hebben wij op
22 februari jl. deze cursus fruitbomen snoeien weten te organiseren. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt Drenthe en zet zich in voor het behoud van het cultuurhistorisch landschap in de provincie Drenthe, samen met o.a. groene partners. Landschapsbeheer Drenthe ondersteund Drenten, die aan de slag willen in hun leefomgeving. Met begeleiding, opleiding en goed gereedschap helpen zij ons op weg.
De beginselen van de snoei
Onder begeleiding van de medewerker Mart Siebering van Landschapsbeheer Drenthe zijn een 18 tal tuinders aan de slag gegaan met snoeischaar, top snoeizaag en doornhegschaar. Doch, voordat een ieder aan de slag ging, een korte inleiding van Mart. Welke fruitbomen komen wij tegen op de tuinen? Waarom snoeien wij een appelboom in de vorm van een open kom? En waarom een perenboom met een centrale tak in de midden en kroonvormige takkenpartijen? Het afscheuren van een tak voorkomen door op de juiste wijze te verwijderen. Direct aan der stam afzagen geeft een groter wond, doch deze geneest sneller dan de wond aan de stomp, omdat deze laatste minder in de sapstroom ligt. Geen kapstokjes laten zitten! Takken die onder een hoek van 45 graden naar boven staan hebben een betere sap doorstroming dan hangende takken. Het is van belang te weten hoe de groeiwijze en de natuurlijke vorm van de boom of struik is. Na al deze waardevolle informatie tijd om zelf in de praktijk op diverse tuinen aan de slag te gaan.
En dan de tuinders zelf aan de slag op Krakeel
We zijn begonnen op het tuinencomplex Krakeel. Natuurlijk gestart met een bakje Drentse koffie met koek van complex beheerder Jan Nijstad. Een korte inleiding en dan gezamenlijk diverse tuien af om daar de eerste beginselen van het snoeien te aanschouwen en later zelf uit te voeren. Je leest de nieuwsgierigheid en de spanning van de gezichten. Welke takken gaan er af en waar? De stand van de knoppen is belangrijk bij het snoeien. Waar zit de derde knop? Welke niet? En waarom niet? Vele praktische uitvoeringen maken we mee. Rond 12.30 uur sluiten we deze cursus op complex Krakeel af. Op naar tuinen complex De Weide.
Ook op De Weide blijft het interessant, dat fruitbomen snoeien
Op de parkeerplaats van complex De Weide, voor het Oude Diepje, staan de geïnteresseerde tuinders al te wachten. Ook hier, na een korte voorstelronde, een inleiding van Mart Siebering van Landschapsbeheer Drenthe. Enkele tuinders hebben al ervaring en dat merk je aan de vraagstelling. Hier kun je constateren, dat er meerdere wegen naar Rome leiden, of wel dat er verschillende methodes zijn , waarop je een fruitboom kunt snoeien. Door snoeien vindt een ingreep in de boom plaats. Het evenwicht kan verstoord worden door een te sterke snoei. Bij bomen bijvoorbeeld zullen zich waterloten ontwikkelen, Daar bij een vaststaande boom een ongestoorde sapstroom door de wortels plaatsvindt, kan het gevolg zijn dat er wildgroei ontstaat. Men moet gaan dunnen. Door de weelderige groei zijn de nieuw gevormde twijgen rechtop gaan staan en vermindert de vorm van de boom. Genoeg stof tot nadenken. De cursus wordt hier afgerond met de opdracht zelf een perenboom te snoeien. Een spannende afsluiting van een interessante snoeidag. Een bakje koffie met koek en cake ter afsluiting. Iedereen bedankt voor de deelneming en Mart Siebering van Landschapsbeheer bedankt voor de wijze waarop hij deze dag heeft weten in te vullen.
We hebben elkaar en onze fruitbomen beter leren kennen!
Jacob Hoeksema
Trackbacks
De auteur staat geen reacties toe op dit artikel
Reacties
Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd