Skip to content

Wratziekte op Complex Krakeel

In september is in 1 van de tuinen op het complex Krakeel Wratziekte aangetroffen. Van deze quarantaine ziekte is melding gemaakt bij de NVWA. De NVWA heeft monsters genomen en zal op onze jaarvergadering voorlichting komen geven over wratziekte en andere plantenziekten en wat wij kunnen doen om ellende voor onszelf maar vooral ook voor onze omgeving te voorkomen.

Wratziekte in AlouetteWratziekte veroorzaakt woekeringen die er uitzien als bloemkooltjes op knollen, stengels en bladeren. De bloemkooltjes kunnen tot centimeter groot worden. Eerst zijn de wratten lichtgroen (in het licht) tot wit (in de grond). Later worden de bloemkootjes zwart. Ook al omdat er grond in zit. Je kunt bij wratten ook te maken hebben met poederschurft, maar dan zitten de wratten op de wortels De wratten van wratziekte zitten alleen op stengeldelen (een knol is een verdikte stengel).

De schimmel zit in zakjes met rustsporen in de grond, waar ze heel lang (tot 40 jaar) kunnen overleven. Zodra de grond voldoende nat is komen de zwemsporen vrij en besmetten de aardappel.

Vroeger kwam er maar 1 type wratziekte (fysio 1) in Nederland voor, waartegen veel aardappelrassen resistent zijn, maar tegenwoordig hebben we te maken met fysio 2/6, 18 en recentelijk: 38. Tegen de laatste fysio's bestaat eigenlijk geen resistentie in consumptie aardappelen. 

Chemische bestrijding is niet mogelijk en dus zijn we aangewezen op algemene maatregelen als; gezonde poters, schoeisel en gereeschap goed schoon houden, niet op elkaars tuinen komen, etc. We moeten alles doen om verspreiding te voorkomen. Bedenk dat wratziekte voor boeren heel gevaarljk is. Er geldt een teeltverbod van 20 jaar!

Kom dus naar de jaarvergadering op 23 november en stel uw vragen aan de inspecteurs van de NVWA.

Bronnen:
- https://www.nvwa.nl/onderwerpen/teeltvoorschriften-akkerbouw-en-tuinbouw/teeltvoorschrift-wratziekte
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Synchytrium_endobioticum
- Aardappelziektenboek, Aardappelwereld BV

 

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA

Form options