Skip to content

Bericht van de NVWA: wratzieke vervolg

Zoals in een eerder bericht aangegeven, is er op een tuin op het
Complex KrCentral Science Laboratory, Harpenden , British Crown, Bugwood.org akeel wratziekte gevonden.
Hoewel nog niet bekend is welk fysio de besmetting heeft veroorzaakt, kan er al wel wat nadere informatie worden gegeven.

Foto: Central Science Laboratory, Harpenden , British Crown, Bugwood.org

 

 

 

 

 

 

Of de teeltvoorschriften (wetgeving obv voormalige productschapsverordeningen) voor tuintjes geldt of niet, wordt nu besproken met de sector. 
Het was nooit zo bedoeld, maar op basis van de regel in de Regeling plantgezondheid (artikel 18, tweede lid) kunnen we particulieren niet zonder meer daarvan uitsluiten.
Voor komend jaar zullen er geen gevolgen voor ons zijn. De NVWA houdt ons op de hoogte.

Een aardappel die mogelijk is aan te bevelen in de volkstuinen binnen preventiegebied A (lichtblauwe gebied op kaart), is het ras Vitabella van handelshuis Plantera.
Dit ras is resistent tegen fysio 6 en daarom toegelaten in preventiegebied A en ook bruikbaar op bufferpercelen. Het wordt ook geteeld door biologische sector ivm resistentie tegen Phytophthora infestans.

Bij Vitabella staat 2/6 (op de informatiekaart bij Plantera), deze aanduiding betekent niet meer dan dat het ras is toegestaan als 
- het ras een voldoende heeft voor fysio 2, terwijl een cijfer voor fysio 6 ontbreekt, 
- of dat het ras een voldoende heeft voor fysio 6, waarbij een onvoldoende of geen resistentiecijfer voor fysio 2 bekend is.

In het overzicht dat u via de volgende link kunt downloaden, ziet u de bekende resistentiecijfers tegen de verschillende wratziekte fysio's per ras:
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/teeltvoorschriften-akkerbouw-en-tuinbouw/documenten/plant/plantziekte-en-plaag/plantziekte/wratziekte/overzicht-aardappelrassen-met-resistentieniveaus-voor-wratziekte
.

Mbt wratziekte fysio 2 is er (nog) geen informatie van tegen P. infestans resistente consumptierassen.

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA

Form options