Skip to content

Let op! De coloradokever

Coloradokever op bladNu de bestrijdingsplicht sinds 1996 is afgeschaft en we eigenlijk geen strenge winters meer hebben, nemen de coloradokevers massaal toe. De gemiddelde dagtemperatuur komt boven de 14 oC en daar zijn ze dan onze vijanden in hun zwartgeel gestreepte boevenpakjes. En dan moet je erbij zijn!

De vraat door de kevers is nog niet zo erg, maar als de dagtemperatuur 17 oC of hoger is, gaan de vrouwtjes eieren leggen. Tot wel 800 per vrouwtje. Je begrijpt dus, dat je niet lang moet wachten met de bestrijding. Zie je 10 vrouwtjes en hun eieren niet, dan heb je 8000 larven in je aardappelen en die druk je echt niet meer allemaal dood.

Hoe eerder je met de bestrijding begint hoe effectiever. Als je aardappels boven staan en je moet nu nog beginnen, ben je eigenlijk al te laat. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes 5 tot 21 dagen na het leggen uit. En de larfjes die pas uit de eieren zijn gekropen, zie je bijna niet. De kevers en de eitjes kun je wel goed zien. Dus je hebt tot ongeveer 5 dagen nadat je de eerste eitjes ziet, de tijd. Als je dan nog niets hebt gedaan is het te laat.

Wacht daar dus niet op. Ga, zodra ze boven staan dagelijks even langs je aadappelplanten en keer elk blaadje om. Je ziet dan eenvoudig de eitjes, zoals op defoto hiernaars. Pak het blad met de eitjes tussen duim- en wijsvinger en wrijf zo alle eitjes kapot.Coloradokever op de rug

Kijk ondertussen uit naar de kevers. Druk ze dood. Ga met je vinger door de nog kleine aardappelblaadjes. Je ziet dan vaak  nog wat kevers op de grond. Let op! Ze zijn zo slim om op hun rug te gaan liggen. Dan zie je ze niet zo makkelijk, want hun bruine onderkant valt minder op als ze op de grond liggen. Leesbril op dus, bij de controle

 

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA

Form options