Skip to content

Verslag Kascommissie Jaarvergadering 23 november 2023

Op donderdag 9 november 2023 heeft de kascommissie, bestaande uit H. Otten en J.A. v.d. Ploeg ten huize van de penningmeester de kascontrole zoals voorgeschreven in artikel 2-48 Burgerlijk Wetboek, uitgevoerd.
Tijdens de controle bleek ons dat de stukken op de juiste wijze duidelijk en overzichtelijk waren gerubriceerd.

Er werden vragen gesteld omtrent de vergoeding van de vrijwilligers. Hierover wordt door het bestuur op de ALV nader in gegaan.

Uit de stukken bleek dat gezien het opruimen van de tuinen als een lid zo ineens verdwijnt de borg niet toereikend is. In het verleden werd geen of een zeer kleine borg vastgesteld bij het huren van een tuin. Gezien het bovenstaande vraagt de commissie zich af of de borgsommen voor alle leden op het zelfde bedrag moeten komen. De borg moet natuurlijk wel kostendekkend zijn.

Er waren geen openstaande facturen.

Gezien de gemaakte kosten van het afgelopen jaar, immers de contributie en huur werd voor het jaar 2023 niet verhoogd, zal er een aanpassing moeten volgen om niet onder de liquiditeitsgrens te komen.

Ook afgelopen jaar moesten weer cursussen worden gegeven want met de bosmaaier even rond gaan is uit den boze. Zij moeten allen gecertificeerd zijn.

De bestuursaansprakelijkheid verzekering ligt bij de gemeente Hoogeveen die deze verzorgd. De overige verzekeringen o.a. milieuaansprakelijkheid  en vereniging  aansprakelijkheid zijn voor rekening van de vereniging.

Ook net als bij particulieren is de verenging belast met de OZB.

De kascontrole commissie spreekt haar waardering uit voor het werk dat de penningmeester heeft verricht en stelt de ledenvergadering voor het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde financiële beleid.

Hoogeveen, 20 november 2023

 

J.A. v.d. Ploeg
H. Otten

Informatie van het bestuur

We hebben de laatste bestuursvergadering gehad van dit jaar. De taken zijn verdeeld voor de Algemene Ledenvergadering. U komt toch ook?

Voor complex Krakeel zijn er nu 10 vrije tuinen. Voor complex De Weide is door het vrijkomen van tuinen de wachtlijst afgenomen naar 12 wachtenden. 

Bij het omspitten van een vrijgekomen tuin op complex Krakeel zijn meer dan 70 veenmollen aangetroffen. Dit vraagt in 2024 echt aandacht. 

Ook willen we in 2024 graag de informatievoorziening naar de tuinders verbeteren via de site.

En de toegang tot de tuincomplexen van informatieborden voorzien. Dit vraagt een investering en waarschijnlijk helpende handen. 

Tevens hebben de paden aandacht nodig. Er zijn verschillende ideeën over en er moet een besluit genomen worden. Het is aan de tuinders om de paden te onderhouden, maar dat wordt wisselend gedaan, waardoor er extra werk is voor de complexbeheerders. Dit moet anders.

We werken als vereniging samen verschillende ketenpartners zoals met de Gemeente, het Waterschap, Drents Landschap en IVN. Zo wordt er in 2024 gezamenlijk met de gemeente en het Waterschap een actieplan gemaakt voor de reuzen berenklauw.

Tot bij de ALV, 23 november om 19.30 uur in de Vredehorst.

 

Milieudelict voorkomen

Talud van het Waterschap

Wij hebben van het Waterschap een aantal keren de opmerking gekregen, blijvend aandacht te besteden aan het talud van de waterlossing. Bij het maaien komt men stenen, hout of ander afval tegen. Ook is op een deel met gif gespoten. Het is nu bij een waarschuwing gebleven. Het Waterschap heeft ons erop gewezen dat dit een milieudelict is en dat hier een hoge boete op kan volgen. Dit is een boete van 3000 à 4000 euro. Als dit zich voordoet, is dit voor rekening van de tuinder. Let daarom op bij het gebruik van een bestrijdingsmiddel of het gebruikt mag worden. Zo kan dit voorkomen worden.

Kascontrole

KasVandaag 9 november, hebben de heren van der Ploeg en Otten de kascontrole gedaan.

Er zijn kritische vragen gesteld over reserve in liquiditeiten
die wordt aangehouden en de voorgestelde verhoging van de huur en contributie.

Ze toonden begrip voor de verhogingen. Ook stipten zij verhoging van de waarborgsommen voor alle tuinders aan.

Op de aanstaande Algemene LedenVergadering zullen zij gedetailleerd verslag doen.

 

Algemene ledenvergadering

Binnenkort ontvangen alle leden van onze vereniging weer een uitnodiging in de bus voor onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering 

op:           donderdagavond 23 november a.s.
in:            de Vredehorst
                Zuidwoldigerweg 32
                Hoogeveen
Aanvang: 19:30 uur (Let op!)

Alle informatie over de vergadering vindt u door te klikken op de volgende link: ALV 2023

Belangrijk! Een spreker van de NVWA zal ons komen voorlichten over het voorkomen van verspreiding van ziekten en plagen met speciale aandacht voor de wratziekte die onlangs is aangetroffen op ons Complex Krakeel.

 

ecologische moestuincursus voor beginners

Wil je meer weten over hoe eigen groente verbouwen op een ecologische manier? Wil je liever niet spitten, niet te veel onkruid wieden, maar wel optimaal genieten van je werk? In deze cursus zullen we samen bekijken hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen zonder dat dat ten koste gaat van de natuur of van je oogst.
De cursus bestaat uit vier lessen van 19.00 – 21.30 uur op de woensdagavond.
Het eerste deel van de cursus vindt plaats op 8 en 15 november, het tweede deel op 21 en 28 februari.

 

Ga door met lezen van "ecologische moestuincursus voor beginners"

Kandidaat stellen bestuur

Bestuurhamer

Beste medetuinders,

23 november om 19.30 uur is weer de jaarlijkse Ledenvergadering.

Als u zichzelf of iemand anders kandidaat wilt stellen, dient u uiterlijk 22 november 2023 een lijst met 5 namen van leden met hun handtekeningen in te leveren bij de secretaris.

Dit kan via deze link: contact.

Hopelijk tot 23 november in de Vredehorst.

Even voorstellen

Harma van der LijnHallo medetuinders,

Ik werd benaderd of ik de taken van Albert over wil nemen als secretaris. Albert heeft jarenlange ervaring en wil graag gezien zijn leeftijd stoppen. Ik wil dit wel doen en zal me iets meer voorstellen. Mijn naam is Harma van der Lijn, ik ben 55 jaar en werk 3 dagen als jeugdverpleegkundige in Hoogeveen. Ik hou van wandelen, fietsen en zwemmen, lezen en tuinieren en koken. Wat erg handig is met een grote opbrengst van de tuin. Sinds dit seizoen hebben mijn man Bram en ik een tuintje op complex De Weide. Bram heeft al twee keer eerder een tuin gehad, toen onze zoon Koen klein was. Nu doen we het samen. We vinden het leuk om zo min mogelijk weg te gooien, zo heb ik onlangs nog potten groene tomatenchutney gemaakt. De functie van secretaris past bij mij. Ik hoop dat ik straks, na de ALV, de taken kan overnemen van Albert, zodat hij het gezien zijn leeftijd wat rustiger aan kan doen en nog lang van zijn tuin kan genieten.

emailadressen compleet maken

Om gemakkelijker met de 254 leden te communiceren, willen we graag de emailadressen compleet krijgen. We missen op dit moment 42 emailadressen. We zijn dus al goed op weg, maar het kan nog beter. Het scheelt kosten en tijd voor de vereniging.

U kunt uw mailadres doorgeven via de link: contact op de site. 

Alvast bedankt en hopelijk tot de algemene ledenvergadering op 23 november.

Ratten overlast en veilig tuinieren

Beste medetuinders,

Er zijn bij GGD Drenthe signalen binnen gekomen dat er op volkstuinterrein Ons Domein locatie Krakeel veel ratten voorkomen. Ratten kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het merendeel van de infecties verloopt mild, maar de infectie kan ook leiden tot ernstige ziekte waarbij meestal ziekenhuisopname noodzakelijk is. De infectieziekte heet de ziekte van Weil of Leptospirose.

De ziekte krijg je via de urine van ratten die in aarde, riool, sloten en plassen terecht komen. De mens kan besmet raken door contact met levende of dode ratten, contact met urine van ratten die dus ook in de grond en het water op de tuin kan voorkomen. 

Klachten zijn plotseling hoge koorts, koude rillingen, buikpijn, braken, spierpijn (met name in de kuiten) en hevige hoofdpijn. Daarna kun je een gele huid krijgen en geel oogwit, nieren die slecht gaan werken, bloedingen in de huid en rode vlekken op de benen.

 

Voorzorgsmaatregelen zijn:
1. Draag rubberen handschoenen en laarzen bij contact met water en grond wanneer er ratten zijn gezien
2. Dek wondjes af voordat je in contact komt met water en aarde op de tuin
3. Was na contact met aarde en oppervlaktewater op de tuin
4. Laat geen voedsel (huishoudelijk afval) in de tuin liggen, dit kan ratten aantrekken


Bovenstaande maatregelen gelden ook voor locatie De Weide

 

 

 

 

Wratziekte op Complex Krakeel

In september is in 1 van de tuinen op het complex Krakeel Wratziekte aangetroffen. Van deze quarantaine ziekte is melding gemaakt bij de NVWA. De NVWA heeft monsters genomen en zal op onze jaarvergadering voorlichting komen geven over wratziekte en andere plantenziekten en wat wij kunnen doen om ellende voor onszelf maar vooral ook voor onze omgeving te voorkomen.

Ga door met lezen van "Wratziekte op Complex Krakeel"

Opzeggen tuin vóór 1 november

Als u uw tuin niet meer wilt aanhouden voor het komend groeiseizoen, dan moet u de tuin opzeggen.

Het opzezggen moet gebeuren

  • Voor Complex Krakeel bij complexbeheerder Jan Nijstad
  • Voor Complex de Weide bij complexbeheerder Jonas Sahusilawane

De complexbeheerder stelt dan samen met u een uitschrijfformulier op. Hierin wordt opgenomen wat er nog moet gebeuren om de tuin in deoorspronkelijke staat op te leveren. En er  wordt een begroting gemaakt van eventuele opruimkosten onder verrekening van de waarborgsom. U weet dan waar u aan toe bent.

Let op! U moet uw tuin vóór 1 november opzeggen

Elkaar en onze fruitbomen beter leren kennen…

In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe hebben wij op
22 februari jl.
deze cursus fruitbomen snoeien weten te organiseren. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt Drenthe en zet zich in voor het behoud van het cultuurhistorisch landschap in de provincie Drenthe, samen met o.a. groene partners. Landschapsbeheer Drenthe ondersteund Drenten, die aan de slag willen in hun leefomgeving. Met begeleiding, opleiding en goed gereedschap helpen zij ons op weg.

Ga door met lezen van "Elkaar en onze fruitbomen beter leren kennen…"

Wie neemt mijn taak over

Albert van der HaarOp de ledenvergadering van 24 november j.l. heb ik het al aangekondigd. Ik stel mij
voor het seizoen 2024 niet beschikbaar als secretaris. Ik ben te oud (80+). De leden hebben het bestuur toestemming gegeven om alvast uit te zien naar naar een opvolger, zodat ik die dit jaar nog in kan werken.

Ga door met lezen van "Wie neemt mijn taak over"